home wyślij e-mail
strona główna » potrawy z królika

Królik smażony

Tuszka królika, 5 ząbków czosnku, 1 dag bułki tartej, jajko, tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do smaku.

Królika dokładnie umyć, pokroić na części, natrzeć rozgniecionym czosnkiem z solą. Pozostawić w chłodnym miejscu na minimum 2 godziny. Potem obtoczyć w mące , jajku i tartej bułce. Mięso smażyć na głębokiej patelni, w dużej ilości tłuszczu. Należy uważać, aby zbytnio nie przypiec mięsa, ponieważ będzie wtedy twarde.

Królik Pieczony

Dla 4 osób
1,5 godz.

Comber i udziec królika, 200 g wędzonej słoniny, 1 łyżka tartej bułki, 100 g masła, 2 łyżki ostrej musztardy, sól.

Słoninę pokroić na słupki długości 3 cm. Comber i udziec umyć osuszyć i naszpikować słoniną. Posypać solą, posmarować musztardą. Włożyć do brytfanny, podlać wodą i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 200oC. Podczas pieczenia polewać mięso stopionym masłem i skrapiać wodą. Gdy królik będzie miękki, posypać tartą bułką, polać masłem i piec, aż bułka się zarumieni.
Podawać z grzankami usmażonymi na maśle i zieloną sałatką.

Królik w sosie śmietankowym

Dla 6 osób
1,5 godziny.

1 królik, 150 g masła, 250 ml śmietany 18%, 1 łyżeczka mąki, 3 filety anchois, sok z cytryny, sól.

Sprawionego królika opłukać, oczyścić z błon, pokroić na kawałki. Posypać solą, zrumienić na 2 łyżkach masła i przełożyć do brytfanny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200oC. Podczas pieczenia polewać stopionym masłem, skrapiać wodą i sokiem z cytryny. Pod koniec pieczenia włożyć do brytfanny posiekane filety anchois. Oblać królika śmietaną wymieszaną z mąką. Piec jeszcze 10 minut. Upieczonego królika przełożyć na półmisek, a sos przetrzeć przez sito, podgrzać i podać oddzielnie w sosjerce.

Królik smażony

Dla 4 osób
45 min.

1 młody królik, 150 g masła, 1 łyżeczki tymianku, sok z cytryny, sól, pieprz, 1 jajko, mąką i tarta bułka do panierowania.

Sprawionego królika opłukać, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na cztery kawałki, posolić i skropić sokiem z cytryny. Kawałki królika panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Gdy mięso się zrumieni, posypać pieprzem, tymiankiem, polać stopionym masłem i wstawić na 5 minut do gorącego piekarnika. Podawać na gorąco z ostrym sosem pomidorowym, chrzanowym lub na zimno z sosem tatarskim.

Copyright © 2009 HYBRYDA Sp. z o.o. Krotoszyn. All rights reserved.
Powered by GrepCon